maanantai 2. tammikuuta 2012

Asiaa ruokavaliosta

Ehkä noin kolme vuotta sitten otin tavakseni syödä terveellisesti ja herkutella vain viikonloppuisin (pe mukaanluettuna). Kuten tossa aikaisemmassa postauksessakin totesin, niin mulla on tapana vetää kaikki terveysprojektit överiksi ja ennen kuin huomasinkaan, niin olin vetänyt ruokavalioni äärimmäisyyksiin. Ma-to kituutin niukalla ja mahdollisimman terveellisellä ruokavaliolla. Kaikki aamupalat, välipalat ja iltapalat olivat joka päivä samat, ainoastaan lounas muuttui sen mukaan, mitä töissä sattui olemaan ruokana. Annoskoot olivat niin pienet, että eivät järjellä ajatellen olleet tarpeeksi, mutta nälän sai kuitenkin joten kuten taltutettua. Lisäksi siirryin pikkuhiljaa syömään pelkästään kasvisruokaa.

No entäs sitten viikonloput. Silloin homma meni taas toiseen ääripäähän. Koska herkuttelupäiviä oli rajallinen määrä, niin sitä tuli sitten vedettyä kaikkea kaksin käsin, niin kauan kun "luvallista herkutteluaikaa" oli. Kaupasta lähti mukaan sipsiä, chilipähkinöitä, suklaata, karkkia, ranskalaisia....näin elin koko viikonlopun ja maanantaina siirryttiin taas kituutusruokavalioon.

Paino heitteli 48-50 kg:ssa ja olin tyytyväisempi kroppaani kuin koskaan ennen. Kävin myös salilla vaihtelevasti noin pari kertaa viikossa.

Raskaus muutti kaiken. Kun viime talvena sain tietää olevani raskaana, koko syömishomma muuttui vapautuneeksi. Annoin itselleni luvan syödä normaalisti (toki edelleen terveellisesti) ja koitin vähentää viikonloppuherkkujen määrää. Siirryin myös takaisin sekaruokaan. Raskauskiloja tuli n. 16 kg, joista puolet jäi synnärille ja loput on karissut kuukausien aikana. Raskauden jälkeen söin ensimmäiset kuukaudet melko samalla tavalla kuin raskaana ollessakin (+kaikkia niitä ihania juustoja, joita ei silloin saanut syödä) paitsi että ruokavalioon tuli mukaan vakkarijutuiksi mehukeitto ja jogurtti.

Nyt kuntoprojektini alettua olen alkanut taas tarkastelemaan enemmän syömisiäni. En aio enää mennä samaan, kuin mitä syömiset oli ennen raskautta, vaan aion syödä normaalia, terveellistä ruokaa, terveellisiä määriä. Olen yrittänyt lisätä kasvisten määrää entisestään, syödä enemmän ruisleipää ja  saada viikonloppumässäilyä järkevämmäksi. Lisäksi käytän täysjyvätuotteita, joita olen tähänkin asti käyttänyt. Koitan myös välttää mahdollisimman paljon einesruokia, sekä roskaruokaa (kyseisiä tuotteita syön kyllä muutenkin aika harvoin). Lisäksi pitäisi uudestaan opetella syömään kasvisruokia ja tällä tarkoitan siis kypsennettyjä kasviksia, mitkä on ollut aina mulle hankala asia.

Paranneltavaa siis vielä löytyy, mutta onneksi perusasiat on nyt kunnossa :)

2 kommenttia:

  1. No tässähän on nainen jolla on terve suhde ruokaan ja omaan kroppaansa. Terve!

    VastaaPoista
  2. Elämä opettaa ;) Mulla saattaa olla opittavaa ruoan suhteen, jollakin toisella taas asiallisesti kommentoimisen suhteen, eikö vain kuomaseni!

    VastaaPoista