tiistai 28. helmikuuta 2012

yllätysvieraita ja unipohdintaa

Onneksi eilen tuli vedettyä ihan kunnon lenkki vaunujen kera. Tänään kun vain on  vilkaissutkin ulos niin on alkanut masentaa. Mä vaan en pysty kävelemään jos lunta tuiskuaa naamaan niin ettei eteensä nää. Tietysti voisihan sinne laittaa jonkin sortin suojalasit päähän (:D ) . No vietettiin sitten sisäpäivä tänään.

Väsäsin vaihteeksi vähän erilaista lasagnea. Nimittäin Texmex-lasagnea. Ohje täältä . Muuntelin tosin vähän tota reseptiä, eikä siitä sitten tullutkaan ihan niin hyvää ku mitä odotin. En vaan koskaan meinaa saada noihin laatikkoruokiin tarpeeksi makua.

Eilen tapahtui aivan mieletön yhteensattuma. Tompalla oli taas Mahjong-ilta täällä meillä ja Ollen kummisetä ja yksi toinen kaiffari oli tulossa pelailemaan ja heidän lisänään tämän kummisedän opiskelukaveri, jota ei oltu aiemmin tavattu.  Kun tää porukka rantautu meille niin siinä esittelyjen lomalla mietiskelin kun tää opiskelukaveri näytti niin hirveen tutulta. Siinä kun asiaa sitten pohdiskelin ääneen niin tajuttiin että oltiin yläasteella rinnakkaisluokilla :D kumpikaan ei vain meinannut tunnistaa heti toista kun viime näkemisestä on aikaa jotain 7-8 vuotta. Täällä Porvoossa ei muutenkaan nää koskaan ketään vanhoja tuttuja Pornaisten ajoilta niin tuli tää yllätystapaaminen pienoisena yllätysshokkina :D. Siinä sitten melkein hysteerisinä vaihdettiin kuulumiset ennen pelin alkua ja tullaan tässä sitten ilmeisesti treffaamaan uudemmankin kerran samoissa merkeissä.

 Sitten vähän Oliveria

Mä oon jo jonkin aikaa pohtinut tuon pikkumiehen unipolitiikkaa. Lähinnä sitä että saako poju tarpeeksi unta palloonsa. Vai onko nykyinen unimäärä ihan riittävä sellaisenaan. Oliver herää edelleen öisin keskimäärin noin 5 kertaa, ja hän tosiaan tarvitsee sen tissin saadakseen uudestaan unta. Pelkkä tutti ei  auta, sen avulla saatan saada siirrettyä imetystä n 20 minuuttia myöhempään.

Toki jokainen vauva on erilainen, mutta voisin kuvitella tuon unen tarpeen olevan kuitenkin aikalailla vakio. Päivällä Oliver nukkuu kaiken kaikkiaan  ehkä n. 2 tuntia puolen tunnin pätkissä. Yksi puolituntinen tulee lisää jos lähdetään vaunulenkille.

Illalla Oliver nukahtaa noin klo 20.30 ja nukkuu sylissä vaihtelevasti klo 21.30 asti, jolloin annamme vellin, vaihdamme vaipan ja laitamme pojun yöunille. Joskus hän nukahtaa heti, välillä menee vähän pidempi aika saada hänet nukahtamaan. Yöllä hereilläoloaikaa tulee imetysten vuoksi ehkä noin 45 min-1 h. Aamulla Oliver herää lopullisesti klo:  8-9.30 välillä. Mitä aikaisemmin Oliverin laittaa illalla nukkumaan, sitä aikaisemmin hän yleensä herää aamulla. Näin nopeasti laskettuna voisin kuvitella unitunteja olevan yön aikana n. 10 tuntia. Toki jokainen yö on erilainen. Yhteensä siis vuorokauden aikana unitunteja kerääntyisi n. 13-14 tuntia. Mun mielestä se kuulostaa aika pieneltä määrältä noin pienelle ihmiselle.

Hereilläoloaikanaan Oliver on välillä varsin levoton ja jopa ajoittain aika turhautunut. Olen kyllä ajatellut tämän johtuvan ennemminkin  hänen lisääntyneestä touhuamistarpeestaan. Aina herätessään Oliver on kyllä pirteä ja levänneen oloinen, eikä häntä ihan hetkeen saa uudestaan menemään unten maille. Paitsi itseasiassa tässä yhtenä päivänä kokeilin sitä vanhaa temppua, joka oli käytössä pojun ollessa ihan kirppu. Nimittäin rinnan päälle nukuttamista. Sain Oliverin nukkumaan tunnin putkeen, kun heti hänen herättyään nostin hänet päälleni ja painuin itse sängylle makaamaan. Voisi tehdä itsellekin ihan hyvää tällainen käytäntö kun mulla on tapana Oliverin päikkäreiden ajan vain juosta ympärikämppää tekemässä rästihommia :D


 Vaihteeksi sliipatut hiukset :D eilen kylvyn jälkeen kampasin hienosti sivuun niin sinnehän ne jämähti yön aikana.

Tarkoituksena olisi hommata erilliset parvekevaunut, jos vaikka ulos nukuttaminen auttaisi noihin päikkäreihin. Helpottaisi omaakin elämää huomattavasti jos Oliver nukkuisi edes yhdet vähän pidemmät päikkärit päivässä, eikä vain noita pätkiä.

10 kommenttia:

  1. Leo nukkuu öisin noin 10 tuntia, ja herää maidolle kaksi kertaa. Käy nukkumaan noin klo 20 ja herää noin 0600-0700. Päivisin Leo nukkuu kahdet päikkärit, ensimmäiset kolme tuntia heräämisen jälkeen ja silloin nukkuu sylissä 30-60min., toisen kerran käy takapihalle päikkäreille noin 12.30 ja silloin nukkuu 3 tuntia. Toisinaan Leo saattaa ottaa puolen tunnin nokoset viiden hujakoilla, mutta jos herää vasta neljältä päikkäreiltä niin silloin jaksaa valvoa yöpuulle asti. Päivunia ei anneta pojan nukkua enään klo18 jälkeen, muuten menee yöunet päin honkia. :D Eli yhteensä nukkuu vuorokauden aikana noin 14 tuntia, mikä tuntuu olevan riittävä määrä.

    Nyt ollaan taas päästy tähän rytmiin kun kovat pakkaset loppu. :)

    Must kans tuntuu, et Leo välillä turhautunut ja se johtuu ihan siitä että pojan kanssa pitäisi koko aika leikkii ja puuhailla, muuten herra tylsistyy :D

    Mun mielestä Oliver nukkuu sopivan määrän! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehkä se sit niin on että tuo unimäärä riittää, tuntuu vaan jotenkin niin vähäiseltä kun ajattelee kuinka nopea tuon ikäisen kasvuvauhti on :D mä odottelen jo sitä että alkaisi noi yöheräilyt vähenemään. Saman verran näyttää sitten teilläkin tulevan noita unitunteja :)

      Poista
  2. Kukas tää yllärivieras oli?! :D

    -Jonna-

    VastaaPoista
  3. Meillä on myös 9/11 syntynyt poika ja se on minusta nukkunut koko ajan vähemmän kuin mitä yleensä tuon ikäisten sanotaan nukkuvan. Öisin noin 10h ja päivällä yleensä yhteensä 2,5 - 3 tuntia kolmessa pätkässä. Itseasiassa se on nukkunut tuon saman verran melkein koko elämänsä ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliver nukkui ensimmäiset viikot melkein vuorokauden ympäri. Pikku hiljaa unen määrä alkoi sit vähenemään. Näköjään aikalailla samanlainen rytmi meidän pojilla :)

      Poista
  4. Meillä muodostui selkeä unirytmi melkein samantien kun rintaruokinta vaihtu korvikkeeseen, mikä on musta aika hassu juttu. Viola nukkuu n. 21:30/22:00-6:00, herää syömään ja jatkaa unia kahdeksaan, välillä kymmeneen. Ja ekat päikkärit nukkuu 1,5-2tuntia heräämisen jälkeen, yleensä ulkona ja sillon nukkuu about 2-3 tuntia. Tokat päikkärit kahden-kolmen tunnin kuluttua ekojen päikkäreiden jälkeen kans ulkona, sillon tunnin unet ja sit illalla nukkuu seitsemän aikoihin viel pienet "voimatorkut" max. 30min. Itestä toi unimäärä tuntu kauheen paljolta ku on lukenu miten muut nukkuu paljon vähemmän ja siks olikin pakko neukkutädiltä varmistaa että onko ihan normaalia :D ja kuulemma siis on. En kyllä valita!:)

    Suosittelen testaamaan tota ulkona nukuttamista, meillä ainakin nukutaan ulkona paremmin ja pidempään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon ymmärtäny et ylipäänsä ne vauvat jotka saa korviketta ni nukkuis paremmin kuin rintaruokitut :) Tosin Violahan on aina nukkunu aika hyvin :P

      Täytyy kyl kokeilla sitä ulos nukuttamista, tosin hirveesti en siltäkään odota koska vaunulenkilläkin Oliver herää aina sen puolen tunnin unen jälkeen

      Poista
  5. Mielenkiintosta oli lukea tätä, koska meillä on samassa kuussa syntyneet pojat ja oon kans miettiny, että miten ihmeessä meidän poika jaksaa, kun nukkuu niin vähän mun mielestä... Öisin poika nukkuu 20.30/21-7.00 (jona aikana herää syömään yhden kerran), jatkaa aamulla unia n. 9-9.35, vaunuissa nukutaan 12 aikoihin reilu 1 h, sitten taas kolmen tai neljän aikaan 30-40 min, ja illalla kuuden aikaan 30-40 min. Oon koittanu pitkittää noita päiväunia, ja saada poikaa uudestaan nukahtamaan, mutta ei onnistu sitten millään. Vaunuissakin heräilee aina reilun puolen tunnin päästä siitä, kun on nukahtanut, joten lähden aina siinä vaiheessa vaunulenkille, jotta saan pojun nukkumaan vähän pitempään. Pojasta huomaa kyllä unilta heräämisen jälkeen, et vielä ois uni maistunu, mut jostain syystä se aina katkeaaa samassa kohtaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onneksi vaunulenkki kuitenkin tepsii :) tosin aina ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä pihalle. Jännä kyllä tuo sinun poikasi jos on kuitenkin väsynyt vielä herätessään :/ Oliver nimittäin on kyllä aina iloinen ja virkeä herätessään vaikka lyhyitä pätkiä nukkuukin. Kadehdittavat yöunet teillä kyllä on :D

      Poista