perjantai 24. helmikuuta 2012

Mielipiteitä vanhempien biletyksestä

Tää aihe on sellainen, joka saa ainakin täällä blogimaailmassa monen lukijan sapen kiehumaan. Niin monet kerrat olen lukenut erilaisista blogeista anonyymien hyökkäyskommentit, kun äiti on ollut viikonloppuna bilettämässä. Täältä pesee nyt oma kantani kyseiseen asiaan.

Jokaisella meistä on omat tapansa rentoutua ja niin sanotusti päästää hetkeksi irti arjesta. Toisille se tarkoittaa esimerkiksi parin viikon välein tapahtuvaa shoppailureissua, paria tuntia päivässä kirjan parissa tai vaikka esimerkiksi muutamaa kuntosalikeissiä viikossa. Varsinkin nuorille äideille biletys on se pieni pakohetki arjesta. Jotkut tarvitsevat tällaisen arjesta vapautumisen useammin kun toiset. Kukaan ulkopuolinen asiasta sen enempää tietävä ei kuitenkaan ole oikea henkilö kertomaan, mikä on se oikea tapa tai oikea määrä ottaa hiukan vapaata. Tämä "sääntö" niin pitkään, kun lapsi ei asiasta kärsi. Tietysti asia on aivan toinen, jos lapsen hoitoa laiminlyödään.

  Ei ole mun asia lähteä tuomitsemaan niitä vanhempia, jotka käyvät vaikka joka viikonloppu juhlimassa, mutta ei mun tarvitse heitä ymmärtääkään. Kun perustetaan perhe, niin myös oman ajatusmaailman on muututtava. Jos elämä jatkuu sellaisena, että vain odotetaan tulevaa viikonloppua että saadaan muksu hoitoon ja päästään bilettämään, jotakin on pielessä. Näin en kuitenkaan usko kovinkaan monessa taloudessa oikeasti olevan.

Kun Oliver syntyi, olin valmis myymään joka ikisen bailurytkyn, korkkarin ja laukun, koska olin ihan varma etten koskaan milloinkaan poistuisi poikani luota ja keskittyisin koko lopun ikääni vain hänen hyvinvointiinsa. No tulinhan mä lopulta järkiini ja löysin taas oman naiseuteni :D. Ensimmäinen tyttöjeniltakin oli "jo" pojan ollessa nelikuinen.

Mulla ja Tompalla on periaatteena, että enempää kuin kerran kahdessa kuussa ei juhlita. Meille tämä on hyvä väli. Joku toinen voi olla sitä mieltä että kamala miten usein ja joku toinen taas sitä mieltä että hirveän harvoin. Meillä myös tämä juhliminen tarkoittaa sitä, että toinen on Oliverin kanssa mummulassa sen aikaa. Pojalla on siis koko ajan toinen vanhempi seuranaan. Voi hyvinkin olla, että yhteinen ilta mulla ja Tompalla on tiedossa vasta sitten, kun Oliver omasta tahdostaan haluaa jäädä mummulaan yökylään.

Meillä on kummallakin taas muutaman viikon päästä tulossa omat iltamamme, joista aiomme hyvillä mielin kummatkin nauttia. Vanhempien hyvinvointi ja hyvä olo vaikuttaa auttamattomasti myös lapseen. Samaten, jos vaikka äiti on aina vain kotona, eikä koskaan pidä niin sanotusti vapaata, stressi ja turhautuminen on taatusti jossain vaiheessa edessä, ja siitä saa kärsiä myös lapsi. Jokainen lapsi ansaitsee levänneen ja stressittömän vanhemman!

Kun mä lähden viihteelle, en ajattele sitä lomana Oliverista, koska sitä se ei suinkaan ole. Se on vain kavereiden kesken vietetty ilta, jonka jokainen äiti silloin tällöin ansaitsee. :) Ja kuinka ihanaa sitä onkaan taas seuraavana päivänä virkistäytyneenä napata oma kullannuppu syliin ja jatkaa taas sitä ihanaa vauva-arjen pyöritystä.

5 kommenttia:

  1. Mä en myöskään ymmärrä miksi joka viikonloppu pitää päästä bilettämään. Siinä vaiheessa voisi jättää vauvahaaveet taka-alalle. Siitä olen samaa mieltä, että jokainen vanhempi tarvitsee omaa aikaa. Minulle se tarkoittaa shoppailureissua, pari tuntia yksin kotona tai kaverin kanssa kahvittelua ja miehelleni se on kavereiden kanssa saunomista tai heidän kanssa pelailua. Meillä on tosi paljon omaa aikaa kun Leo käy iltaisin puol 9 nukkumaan, niin ei ole sillain tarvetta lähteä pois kotoa. Tätä omaa aikaa ilman miestä ja Leoa otan ehkä kerran kuussa jos silloinkaan. En osaa oikein lähteä esim kaupoille yksin, oon niin tottunut et lapsi kulkee mukana :D

    Meillä on Leon syntymän jälkeen kerran ollut ns. yhteistäaikaa kun Leo oli yökyläilemässä. Muuten Leo on aina toisen vanhemman kanssa jos toinen on esim. shoppailemassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta että ei oikein enää edes osaa kulkea ilman tota "lisäosaa" :D vauvan kanssa viettää niin paljon aikaa että tuntuu ihan luonnottomalta jos yhtäkkiä pääseekin vaikka shoppailemaan itsekseen :)

      Poista
    2. Piti vielä lisätä että, Siis onhan meillä joka ilta yhteistä aikaa, mutta yhteistä aikaa niin että lapsi ei ole kotona on ollut kerran. Muuten ollaan muutaman kerran käyty kahdestaan saunomassa ja Leo on ollut sen aikaa mummolassa, ja sit menty koko perheen voimin kotiin :)

      Poista
  2. Minä jos menen viihteelle ja se tarkoittaa yleensä tarkoittaa rutkasti tanssimista! niin silloin mies kotona hoitaa lastaan :)
    Mutta yritetään kyllä vähintään kerran kuussa tehdä miehenkin kanssa yhdessä jotain ja yleensä käymme syömässä yms, joka tarkoittaa että neiti on illan mummolassa hoidossa mutta juuri ennen uniaikaa haemme hänet kotiin nukkumaan. :)

    En laske nuitakaan reissuja lomaksi lapsesta, se on mielestäni tukiverkkojen huoltamista! :D kaverisuhteet ja parisuhde pitää yrittää pitää kunnossa ja meiän neiti ainakin nauttii olla mummolassa leikkimässä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana järjestely toi yhteinen ilta miehen kanssa kerran kuussa :)

      ja olet kyllä niin oikeessa, tukiverkoista pitää pitää huolta koska jokainen tarvitsee ympärilleen kavereita :)

      Poista